Når influenzaen smadrer børnenes appetit

Nu er min lille familie endelig kommet igennem en uges forbandet influenza. For pokker hvor jeg hader den slags sygdomme specielt når ungerne bliver ramt. Vi har simpelthen kogt allesammen med høj feber, feberkramper og ondt i alle de store som små kroppe. Er overbevist om at ellers oversete led pludselig fik fikse ideer om “Se mig”-X faktor – jeg kan gøre mere ondt end alle de andre led”. Fy for p…. Det værste i vores familie er dog ikke selve influenzaen men kampen om at få ungerne ind i den almindelige spiserytme igen.

Når nu de små banditter ikke løber rundt med ret mange kilo på sidebenene i forvejen, er en uges reel faste udmagrende. De fleste spiser ikke i et par dage, men hos os stopper den ene faktisk helt med at spise. Denne gang gik der 6 dage andre gange med halsbetændelse og lign. er der gået op til 10 dage. Så er der altså ikke for 5% energi tilbage i sådan en lille krop.

Selvfølgelig er indtaget af væske helt ok, det holder jeg meget øje med ved feber, og lader maden kommer efterfølgende. Nu skal vi imidlertid igang med de almindelige gode vaner igen, og det er bare en tidskrævende omgang. Jeg vil gætte på at der går minimum endnu en uge eller to før vi er på normalt niveau igen.

Jeg plejer derfor at tilbyde mini portioner af alle yndlingsretterne, men når nu man ikke er et “madøre” og faktisk aldrig har været specielt vild med spisning, så er udvalget af yndlings ting begrænset.

Jeg har dog fundet ud af at hvis jeg serverer meget mindre portioner end normalt, kommer der lidt lettere gang i spisningen. Tror det er fordi mængden ikke ser så overvældende ud. Desuden lægger jeg lidt yndlingsfrugt med på tallerknen fx. vindruer, æbler eller jordbær og så tager de lidt fokus fra selve hovedmåltidet.

Det virker faktisk at distrahere dem lidt i deres spisning, så øjnene ikke er på tallerknerne men på billedlotteriet eller legoklodserne på bordet. Vi har ellers aldrig distraherende elementer ved bordet, da de jo netop distraherer, men her har de et formål. Så skal munden bare tygge lidt imens hjernen tænker på noget andet, sjovere…! Vupti så ryger der nogle hapser ned.

Hvis du står i samme situation så prøv evt. mini rugbrødsmadder  sådan 4-5 bid størrelser, frugt i mini stave, købe smoothies, bananer, kiks, mini frikadeller med grønt, saltholdige ting i mikro mængder, og ellers alt hvad man normalt elsker at spise. Jeg forsøgte at tilbyde noget hver 2-3 time for at vænne maverne til ikke at være tomme.

Hvis alt går i hårdknude har jeg tidligere brugt mikro bestikkelse for at for gummerne igang, hvor junior fik ét pokemon kort efter endt spist måltid. Det hjalp os sidste vinter, desværre er pokemon ikke så hot mere her, og jeg har ikke lige fundet en gangbar substitut der ikke ruinerer endnu. Men nu er ideen i hvert fald givet videre. Virker fint på mindre børn, der ikke er så udspekulerede endnu. Ved godt det er total politisk ukorrekt, men når man begynder at tælle i uger og ikke dage hvor madindtaget er på 20% af normalen, så er jeg rede til hvad som helst…

Jeg håber du slipper for dens slags efterdønninger, når influenzaen har sluppet taget og ønsker dig en sund, rask og smuk lørdag.

Kh. Supermom

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *